Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2020 20:24 - Дългоочакваната Великденска добавка за пенсионерите – този път трябва да похвалим правителството
Автор: emimilcheva Категория: Други   
Прочетен: 2331 Коментари: 4 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Този коментар не е проправителствена пропаганда. Тук просто се размишлява над въпроса, дали Великденската добавка можаше и да се размине на пенсионерите. Можеше и още как ... но да започнем с голия факт.

На заседание от 25.03.2020 г. на Министерския съвет бе взето решение да бъде изплатена добавка в размер на 40 лева към пенсиите за месец април по случай Великденските празници.

Тя ще бъде получена от 1 246 000 пенсионери.

Сумата от 40 лв. допълнително, ще бъде изплатена само на тези пенсионери, чиито пенсии или сбор от пенсии, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец декември е в размер до 363 лева включително. Иначе казано – не надхвърлят размера на линията на бедността за 2020 г.

image

За изплащането на добавката към пенсиите за Великден правителството ще отпусне допълнителни 49 840 000 лв. лева по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.

Когато пишем за тази новина, може би за първи път от много време насам, човек няма никакво желание да се глуми с размера на добавката, с условията за получаването й, изобщо с цялото събитие. В сегашните условия, при надвисналата икономическа криза, която като нищо  може да ни се види доста по-тежка от епидемичната такава, отпускането на въпросната добавка може да се разглежда само като добра новина.

Вярно, отпускането на Великденската добавка не може да се разглежда като мярка за подкрепа на икономиката (така де, тя беше запланувана още преди да избухне епидемията с всичките й последици), но това в никакав случай не са „пари за семки”.

Всеки, който следи дебатите около мерките за подкрепа на икономиката, разбира, че без всякакво усилие, изпълнителната власт можеше да насочи тези 50 милиона лева в някаква друга посока.

Този път обществото едва ли щеше да се възмути особено. Достатъчно е да припомня само, че бюджетът на фонд „Безработица” за 2020 година в момента, според бюджета е 438 милиона лева. Той е приет в условия на процъфтяване на икономиката, когато хората очакваха неприятности от всякъде, но не точно от Ухан. (Всички питаха, от къде ще дойде следващата икономическа криза, но на никой не му минаваше през ума, че този път причината ще бъде не човешката алчност, държавната свръхрегулация или някоя друга от причините, с които сме се сблъсквали до сега, а едно гадно същество, намиращо се на границата между живата и неживата материя. За тези, които недоумяват, какво имам пред вид ще поясня, че при определни условия вирусите кристализират и могат да останат в това състояние произволно дълго време).

Та в тази обстановка на всеобщ ужас  и гадаене, кой отрасъл ще пострада най-много (някои направо „ще го отнесат”), едва ли щеше да има масово съчувствие и възмущение, ако правителството беше забравило за Великденската надбавка на пенсионерите.

Ако се върнем на въпросния фонд „Безработица”, трябва да отбележим, че още при приемането му е заложен дефицит от около 95 милиона лева, който естествено трябваше да бъде покрит от държавата. Той и сега ще бъде покрит от държавата, само че сметките ще бъдат доста по-различни. Всъщност, би могло да са зловещо по-различни.

Бюджетът на фонд „Безработица” за 2020 година е съставен на база на прогноза за 66000 безработни лица за тази гозина, при очакван среден размер на обезщетението от 547 лева, като част от тези безраотни лица са придобили това качество през 2019 година. В момента, за „всеобща радост” в България се завръщат наши съграждани, освободени от работа от други европейски страни, които имат правото да получават обезщегение в размер до 1500 лева до 12 месеца. Това обезщетение е дължимо то същия фонд „Безработица” и НЕ е калкулирано в бюджета. Какво следва? Ами, актуализация на бюджета ...

Това е само един пример, къде би могла да „сублимира” Великденската добавка на пенсионерите, без това да срещне особено обществено порицание. В момента в страната назрява „генерационен конфликт” – социалните мрежи боботят от недоволството на по-младите, че пенсионерите не спазват дисциплината, „щъкат” навсякъде, вместо да си стоят у дома в условията на извънредното положение, като пак заради тях по-младите вече не могат да влязат сутрин в никакъв магазин или аптека.

Ако някой беше предложил парите от Великденската надбавка да отидат във фонд „Безработица” или на някое друго подобно и легитимно място, вероятно мнозинството от хората във фертилна възраст щяха да повдигнат рамене и да кажат – „ами да, то всеки трябва да плати част от цената на това бедствие”.

Слава Богу, правителството не се поблазни да закърпи с тези пари някоя обществено приемлива дупка в бюджета. Това е рядък случай, при който трябва да похвалим изпълнителната власт, колкото и критични да сме към нея в повечето случаи.

Впрочем, това не е проправителствена пропаганда. Аз не съм от тези, на които им се случва често да хвалят правителството, независимо от коя политическа боичка е то. Друг е въпросът, че през десет от последните 11 години, на власт е все една от тях. Ама това вече си е заслуга на избирателите като цяло, в това число и на пенсионерите.

 

Емилия Милчева е пенсионен консултант с 11 годишен опит в областта на пенсионното производство и пенсионното консултиране. В момента тя ръководи екипа на Кантора "Три уши 3" за пенсионни услуги и консултации.



Гласувай:
18



1. leonleonovpom2 - Здравей, Емилия!
25.03.2020 21:21
Да, подкрепям написаното от тебе!
Както се казва, има и по- лошо Слава богу, че не е то!

Но, все пак, знаеш ли какво е положението в Гърция, например, тази година?
Там положението от години е твърдо установено- по една пенсия и заплата на всеки за Коледа и за Великден Даже ,в условията на най- голяма криза,като поискали да ги отрежат, от правителството възразили Това е традиция, махнат ли ги ,ще има революция!
Не само на някои по 20 евро, по една цяла заплата и пенсия на всеки гражданин, който ги получава

Бъди здрава!
цитирай
2. krumbelosvet - Гърция има англо-еврейско лоби навсякъде.
26.03.2020 07:01
Гърция има англо-еврейско лоби навсякъде.
И при 300 милиарда дълг, може да си позволи още дълг.
Ние сме ЧУЖДО КУЧЕ и за "Европа", и за НАТО. Ако дигнем революция - добре дошло за господата, да се избием помежду си, вместо бавно да ни изтребват с всякакви хитри средства.
А относно пенсионерите, познавам хора с вродена омраза към старите. Те не са много, но с активността си хейтърите са господари на нета, особено на форумите.
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздравления за качествения постинг, Еми!
26.03.2020 07:15
А кривите хора и в най-доброто деяние ще намерят нещо криво, за да го окепазят и да вгорчат вкуса му...
Но Истината, дори оплюта, си остава Истина и радва онези, които са благодарни и умеят да се радват.
цитирай
4. zaw12929 - Беднотия до шия! Браво на правит...
30.03.2020 13:23
Беднотия до шия! Браво на правителството, но при Станичев даваха по 150 лева на всички! Това сега е ДИСКРИМИНАЦИЯ!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emimilcheva
Категория: Други
Прочетен: 171256
Постинги: 31
Коментари: 41
Гласове: 9102
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031